6 emoții secrete care ne fac să mâncăm prea mult

Secretele inconstientului sau esti un “mancator emotional”?

Sa mancam pentru a ne simti mai bine, pentru a ne reconforta… toata lumea a trecut prin asta. Nu este o veritabila problema in sine. Si totusi, unii dintre noi adopta inconstient acest mecanism drept o strategie de aparare si acest lucru poate sa aiba consecinte negative asupra mentalului si asupra sanatatii. Plictiseala, angoase, stres, rusine manie sau tristete… iata care sunt cele 6 emotii secrete care fac din tine un « mancator emotional ».

Stresul. In primul rand, stresul este cel care provoaca un aflux sanguin si o accelerare a metabolismului. Si in fata acestor stimulari, corpul poate sa transmita semnale de foame. Se linisteste atunci cand hrana vine sa compenseze aceasta reactie. In perioadele de stres, creierul iti poate transmite ca esti in stare de « penurie » si te sfatuieste gresit sa te indrepti inspre alimentele bogate in calorii.

Rusinea. Rusinea se diferentiaza de culpabilitate, deoarece tine de ceea ce persoana este si nu asupra ceea ce face. Iar apeland la mancare, persoana care mananca emotional, confirma o stima de sine foarte scazuta si se devalorizeaza.

Manie. Daca te manii, te enervezi, cel mai adesea te pui in pericol. In primul rand pentru ca pierzi controlul asupra propriei persoane si asupra imaginii pe care cei din jur o au despre noi. In al doilea rand pentru ca cealalta persoana poate sa reactioneze si ea la randul sau. Iar foarte multe persoane prefera sa piarda controlul asupra mancarii decat asupra propriei persoane sau a actelor lor. Mancatul legat de senzatia de manie apare in mod brutal si nu este legat de senzatia de foame. Deci nu trebuie sa administrezi foamea ci sentimentele de manie.

Tristetea. Stiai ca un creier trist este unul extrem de activ? Daca mai adaugam si un somn agitat, creierul nu va mai putea sa se recupereze. Si la fel ca si in cazul stresului, tristetea va face apel la alimente reconfortante.

Plictiseala. Plictiseala poate sa fie cauzata de mai multe mecanisme- o proasta imagine de sine care nu ne lasa sa vedem lucrurile pozitive, o tema de a-si asuma riscurile care nu ne lasa sa traim experiente stimulante si interesante… deci sa ne pregatim sa mancam poate parea o modalitate excelenta de a ne distrage atentia de la subiectele de preocupare inconstiente. Sau cum am putea spune in limbajul curent – sa nu ne mai gandim la tot si la toate.

Din ce in ce mai multe studii pun in lumina o legatura intre consumul excesiv de mancare si tendinta de a evita durerile de ordin emotional. Negarea emotiilor prost indentificate ne fac apoi sa apelam la tentatiile alimentare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?