De ce ar trebui să faci o cură de chimion, mirodenia miracol Ayurveda?

Aceasta mirodenie cu o savoare atat de speciala este un activ indispensabil al medicinei traditionale indiene Ayurveda. Virtutile sale medicinale, foarte mult timp stiute, sunt acum si demonstrate. Deci nu ar trebui sa eziti atunci cand trebuie sa o folosesti si sa abuzezi de ea.

In Evul Mediu, chimionul se folosea pentru a alunga spiritele rele. In zilele noastre, este folosit in bucatarie, singur sau amestecat cu alte mirodenii. Intra mai ales in compozitia faimosului curry si al preparatului ras el hanout.

Dar chiar si cei care adora aceasta mirodenie si sunt innebuniti dupa gustul sau, o consuma in canitati mai mici. Ori, pentru a putea profita din plin de toate beneficiile sale farmacologice, ar trebui sa il consumi in doze mai mari si mai importante, dupa cum o recomanda si Ayurveda.

Chimionul se potriveste oricui, indiferent de « Dosha » sa, adica de constiutitia sa. Se recomanda mai ales pentru a atata enzimele digestive, adica focul digestiv, mai ales in asociere cu cardamomul. Dar mai are o multime de alte virtuti.

Proprietati digestive de necontestat. Chiar daca te-ai saturat sa tot consumi ce este bun pentru tine, trebuie sa fii si capabil sa asimilezi ceea ce consumi. Este interesul major al chimionului. Stimuland productia de enzime intestinale, va favoriza asimilarea tuturor alimentelor, dar si a mineralelor, calciu, fier sau potasiu. Va facilita astfel digestia si reduce balonarile abodminale. Si cum este si anti-inflamatoriu, poate calma si arsurile la stomac si spasmele intestinale.

Iata un truc pentru ca varza si leguminoasele- lintea sau nautul sa fie mai usor de digerat- adauga in apa o lingurita de seminte de chimion la inceputul prepararii.

Un atu detox. Aceasta mirodenie foarte bogata in fitosteroli este un aliat de pret pentru a afina silueta si a debarasa corpul de toxine, care ii pot distruge echilibrul. Consumul sau zilnic sub forma de ceai poate regla apetitul. Rezultatul- cu 1,5 kilograme mai putin intr-o saptamana conform unui studiu realizat de o universitate iraniana.

Chimionul poate stimula si eliminarea urinara, un lucru care mareste eliminarea de toxine si care evita formarea de grasimi mai ales la nivelul abdomenului.

Dar chimionul poate reduce si nivelul de zahar din sange. Ideal deci pentru ca glicemia sa nu urce brusc dupa o masa bogata in glucide.

Un anti-age eficient. Chimionul este foarte bogat in antioxIdanti, chiar mai bogat decat superfructele. Indicele sau Orac, care poate sa arate nivelul sau de antioxidanti, se ridica pana la 50372 fata de 4479 pentru rodie sau 4669 pentru coacaze de exemplu. Deci poate lupta contra stresului oxidativ care altereaza celulele si care poate accelerA imbatranirea organismului. Dar poate reduce si riscurile de a suferi de cancer.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?