Dieta de origine chinezească – ce putem mânca pe timp de vară?

Conform medicinei traditionale chinezesti, daca stim cum sa adaptam igiena noastra de viata si alimentatia noastra variatiiilor de sezon, energiile vor fi in ordine si maladiile nu se vor mai instala. Iata deci cateva recomandari pentru a profita mai mult de vara.

In timpul verii, care corespunde conform medicinei traditionale chinezesti elementului Foc, organului Inima si intestinului greu, Yang continua sa se dezvolte pentru a depasi Yinul.

Energia creste in tot ceea ce este viu- vegetalele, animalele si oamenii. Caldura creste si ea in corp, energia se orienteaza inspre suprafata, ducand fluidele in miscarea sa centrifuga pentru a o reimprospata.

Protejeaza inima si rinichii. Caldura verii actioneaza mai ales asupra inimii si intestinului greu. Este timpul exteriorizarii si energiei dar atentie la excese. Execesul de eforturi fizice poate sa duca la dezhidratare, care oboseste inima si rinichii. Pentru a proteja aceste 2 organe, este important sa bem multa apa pentru a se reinnoi lichidele si electrolitii.

Pentru a mentine buna caldura, dar si o buna circulatie a sangelui, fa miscare, ia mese lejere si evita bauturile cu gheata si alimentele reci.

Consuma alimente care hidrateaza. Conform dietei chinezesti, alimentele sunt alese pentru savoarea lor- acida, amara, dulce, sarata sau picanta. Dar si pentru natura lor- calda, rece, calduta, proaspata sau neutra. Aceasta nu corespunde temperaturii unui aliment, ci influenetei sale termice atunci cand este ingerat.

La inceputul verii deci ar trebui sa alegi alimente cu o natura mai calduta- cirese, caise sau piersici pentru a insoti urcarea energiei Yang in corp. Apoi, in toiul verii, pentru a umezi corpul si pentru a lupta contra caldurii sau uscaciunii, ai nevoie de multa apa si de alimente proaspete sau reci. Aici intra rosiile, castravetii, dovleceii, vanata, penele galben si penele rosu sau varza chinezeasca.

Aceasta alimentatie trebuie sa se faca insa fara a se abuza de cruditati, care pot provoca un « rece » in stomac si care pot leza Yangul. Iar consumul excesiv se va plati intreg anul prin balonari, o senzatie de greu la digestie sau de oboseala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?