NASH – 5 idei preconcepute despre maladia ficatului gras

Maladia ficatului gras, sau NASH, afecteaza doar persoanele obeze sau este o patologie foarte rara. Fals.

Aproape o persoana din trei sufera de maladia ficatului gras. Adica de un ficat supraincarcat cu grasimi, in engleza « non alcoholic steatohepatitis », adica NASH. Iata care sunt insa cele mai des intalnite idei preconcepute cu privire la aceasta maladie.

Maladia ficatului gras este o patologie rara. Fals. Maladia ficatului afecteaza deja intre 20 si 40% din populatia unei tari dezvoltate, aproape una din 3. Si pana la 70-90% din persoanele diabetice sau obeze. In plus, din ce in ce mai multe persoane tinere sunt afectate tot mai mult.

Maladia ficatului gras afecteaza doar persoanele obeze. Fals. Daca maladia ficatului gras este legata in principal de supraponderabilitate sau de obezitate, aceasta poate afecta si in jur de 5%- 10% din persoanele care au un IMC inferior de 25kg/m2. Cel mai adesea,in ciuda greutatii lor normale, unele persoane au o grasime corporala, viscerala mai ales, extrem de importanta.

Alcoolul este principala cauza a maladiei ficatului gras. Fals. Maladia ficatului gras este rezultatul unei proaste ingiene de viata, a unei alimentatii mult prea grase, bogata in calorii si industrializata, alaturi de lipsa unei activitati fizice. Este nascuta deci din cauza industrializarii. Si da, NASH distruge ficatul, dar de data aceasta din cauza zaharului si a grasimilor. Atunci cand acesta absoarbe prea multe grasimi si prea mult zahar, se formeaza bule de grasime care pana la urma distrug celulele hepatice.

Trebuie neaparat sa consumam alimente grase pentru a suferi de maladia ficatului gras. Fals. Iata inca o idee preconceputa. Trebuie sa avem mai ales grija la glucidele pe care le consumam. Si nu degeaba. In ultimii 100 de ani, zaharul a invadat la propriu casele noastre. Majoritatea produselor industriale sunt foarte bogate in zahar, si cum acest lucru nu ar fi suficient, zaharul se afla in cantitatti foarte mari pe lista noastra de cumparaturi. Pana recent, cand ne-am dat in sfarsit seama de asta, ne puneam foarte mult zahar in cafea sau in ceaiuri adaugam zahar in deserturile de fructe si in iaurturi. Toate aceste lucruri ar trebui sa inceteze insa. Trebuie sa avem mare grija la alimentele grase, foarte dulci si transformate deci.

Pentru moment, nu exista tratament pentru maladia ficatului gras. Adevarat. Unele medicamente se afla inca la stadiul de testare. Dar o modificare a stilului de viata permite ameliorarea lucrurilor. Scopul – sa iti echilibrezi glicemia, sa reinveti sa mananci sanatos si sa faci cat mai multa miscare. Si sa faci asta inainte de a fi totul mult prea tarziu. Deoarece, contrar ideilor preconcepute, este posibil sa ameliorezi o fibroza si chiar o ciroza atata timp cat functiile vitale ale ficatului nu sunt afectate inca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?