Phantom Thread – cel mai bun film psihologic din 2018

Ultimul film regizat de Paul Thomas Anderson, „Phantom Thread” („Firul Fantoma”) reprezinta o psihanaliza care studiaza cu detalii exacte dependenta obsesiva a geniului creator de muza lui. Este un film nominalizat pentru Oscarurile din anul acesta (a.c. 2018). Filmul a fost lansat pe 25 decembrie 2017 si a impresionat audienta, generand numeroase vizualizari atat la cinematograf cat si pe Internet, pe site-urile de streaming video cu filme online.

„Phantom Thread” este ultimul film in care mai joaca Daniel Day-Lewis. Cu 6 nominalizari la Oscar, filmul ofera o poveste de dragoste ireala intre un designer de rochii din anii 50 si manechinul sau Alma. Pe toata durata sa, 2 ore si 10 minute, actiunea este insotita de o coloana sonora remarcabila, sincronizata perfect cu ritmul evenimentelor si cu starile care sunt transmise rapid spectatorilor. Productia exceleaza si prin montaj, regie, scenografie, machiaj si costume.

Titlul filmului, in schimb, a primit unele critici fiind foarte vag, desi a fost gandit sa sugereze legatura firava intre cele doua personaje vazute ca suflete pereche, dar poate face trimitere si la conexiunea dintre personajul principal si mama sa decedata, singura persoana care nu l-a parasit si care ii este aproape in vise. Nu a fost furnizata o explicatie oficiala.

Distributia aduce pe ecran nume recunoscute ale cinematografiei. Daniel Day-Lewis, care si-a anuntat cu ocazia acestui film movies123 retragerea, este personajul principal Reynolds Woodcock. Alaturi de Daniel Day-Lewis intalnim si alti actori mari, precum Sue Clark, Lesley Manville, Vicky Krieps, care interpreteaza personaje la fel de intense.

Actiunea filmului
Actiunea este specifica filmelor psihologice si nu exceleaza prin dinamism, dar este sustinuta de toate detaliile fine conturate cu un buget imens, pentru ca totul sa iasa perfect. Modul in care cele doua personaje se intalnesc, modul detaliat in care povestea este spusa pas cu pas, intreaga lor poveste, dau privitorului senzatia de patrundere absoluta in fluiditatea actiunii.

Personajul principal are rolul de a intriga si starni curiozitatea. Pentru ca Danile Day Lewis devine una cu personajul sau, sunt momente in care privitorii se raporteaza exclusiv la Raynolds. Incercarea acestuia de a rupe firul invizibil care il tine legat de muza este combatuta in mod pragmatic de eroina.

Daca prima jumatate a filmului „Phantom Thread” pare statica si lipsita de empatie, dupa ce Alma incepe sa isi faca remarcata prezenta, lucrurile se schimba dramatic. Alma ii promite lui Reynolds sa fie vesnic langa el si sa ii pazeasca creatiile.

Finalul ramane deschis interpretarii, starnind si mai mult curiozitatea si intriga. Totusi, poate fi considerat un final fericit, pentru ca dragostea, desi ireala, trezeste in protagonist dorinta de a lupta si de a face sacrificii.

„Phantom Thread” este o poveste despre schimbarea rolurilor si despre dominare, dar si despre faptul ca majoritatea slabiciunilor vor iesi mereu la iveala, chiar si persoanele puternice avand uneori nevoie de ajutor.

Relatiile complexe dintre personaje, coloana sonora care potenteaza actiunea, decorurile care se impart intre abundenta hainelor si culoarele austere din casa Woodcock, dar si nominalizarile la Oscar, fac ca „Panthom Thread” sa merite vazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *