Regimul Okinawa, secretul sănătății și longevității

Regimul Okinawa poartă numele unei insule japoneze ai cărei locuitori au cea mai mare speranță de viață din lume. Numeroase studii științifice au fost dedicate acestui regim alimentar pentru a explica această longevitate. In cele ce urmează vom vorbi pe larg despre acest regim.

Principiile regimului Okinawa. Regimul Okinawa este bazat pe obiceiurile alimentare ale insulei Okinawa, situată în partea de sud a Japoniei. Japonia deține recordul mondial în ceea ce privește numărul de centenari, cei mai mulți locuind pe insula Okinawa. Secretul longevitatății lor? Alimentația. Acest regim alimentar se bazează pe două mari principii :

• Nu mânca niciodată mai mult decât îți cere organismul tău –hara hachi bu reprezintă esența regimului Okinawa. Cu alte cuvinte, te vei ridica de la masă înainte de instalarea senzației de sațietate.
• Consumă alimente sărace în calorii – alimente cu o densitate calorică scăzută, ocazional alimente cu o densitate calorică ridicată. Altfel spus, consumă orez, legume, pește, fructe de mare și fructe (în afară de fructe uscate).
• Consumă alimente în porții mici – kuten gwa – o altă tradiție culturală.
• Consumă șapte porții de fructe și legume și șapte porții de cereale integrale pe zi: alimentația este în proporție de 78% vegetală.
• Consumă pește de cel puțin trei ori pe săptămână.
• Regimul Okinawa recomandă gătitul la aburi și evitarea grătarului și cuptorului cu microunde.
• Limitează consumul de alcool, de zahăr, sare și materii grase.
• Consumă cât mai multă apă și ceai verde.
• Mănâncă crezând în puterea de vindecare al alimentelor, o tradiție culturală ce poartă numele de nuchi gusui.

In cadrul regimului Okinawa se consumă multe alge, soia, ierburi aromatice, condimente, legume și bineînțeles orez, o cereală fără gluten care înlocuiește pâinea. Fiecare aliment în parte se consumă separat. O zi din cadrul regimului Okinawa începe cu o supă miso pe bază de soia și alge, tofu, orez și ceai verde. Orezul este prezent în cadrul fiecărei mese, la amiază și seara precum și ceaiul verde. Legumele însoțesc fiecare preparat în parte. La desert se consumă un fruct sau o cruditate, un castravete de exemplu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?